Най-вълнуващата част от живота ни си остават пътуванията. Как ще протече нашата екскурзия, ваканция или командировка зависи не само от обстоятелствата, но и от нашата подготовка. Ето защо е важно да се подготвим възможно най-добре предварително.

Тук ще говорим предимно при пътуване със самолет.

Какво трябва да знам преди пътуването си със самолет?

Може би най-важният съвет при пътуване със самолет е да се подготвите максимално добре още преди излитането си. Това ще Ви позволи да преминете през процедурите на летището и периода на полета си по възможно най-спокойния начин.

Необходими лични документи при пътуване със самолет

Най-важното нещо, което трябва да подготвите преди пътуването си, са личните Ви документи – Вашата лична карта или паспорт. В случай че летите с международен полет, те ще са Ви необходими, за да преминете през граничната проверка в държавите, в които излитате и кацате. Но дори и да пътувате на борда на вътрешен полет, личните Ви документи ще бъдат необходими, за да удостоверите самоличността си.

В рамките на Европейския съюз имате право да пътувате и само с лична карта. В случай, че пътувате извън Европа ще Ви бъде необходим паспорт, за да бъдете допуснати в държавата, в която кацате.

Преди да летите, уверете се, че личните Ви документи имат срок на валидност поне шест месеца от момента на полета. Това е важно условие за достъп в много държави. Препоръчваме Ви да приготвите личните си документи във Вашия ръчен багаж, за да могат да са Ви подръка, когато Ви потрябват. Така допълнително ще намалите риска от загубата им.

Бордни карти

Разбира се, за да получите достъп до самолета, ще имате нужда от бордна карта. Много от европейските превозвачи предлагат онлайн чекиране на своите интернет страници. След като преминете през стъпките на чекиране, Вие ще получите електронно копие на бордната си карта. Бихте могли да я разпечатате, но много летища и авиокомпании позволяват сканиране на документа директно от мобилните телефони на пасажерите.

В случай, че нямате възможност за онлайн чекиране преди да пристигнете на летището, Вие бихте могли да го направите на гишето на авиолинията, когато пристигнете до терминала.

В някои случаи това може да оскъпи Вашето пътуване. Някои нискобюджетни превозвачи (например Ryanair и Wizz Air) имат допълнителни такси при чекиране на летището. Това е едно от по-важните неща, които трябва да знаем при пътуване със самолет. Онлайн чекирането няма да Ви спести единствено време в чакане на опашки на летището, но и пари.

Ръчен багаж

Вече споменахме, че е изключително важно да пътувате с личните си документи на удобно място в ръчния си багаж. В допълнение бихме Ви посъветвали да опаковате и другите си най-важни принадлежности в ръчната си чанта.

Причината за това е, че когато пътувате със самолет, винаги съществува известен риск от забавяте или загуба на багажа. Приготвяйки онези неща, които със сигурност не трябва да губите в ръчната си чанта, Вие бихте избегнали възможността да попаднете в неудобната ситуация, в която да не можете да излетите или да пристигнете на крайната си дестинация без необходимото количество дрехи.

Опаковайте всичко останало в чекирания си куфар, в случай че сте закупили такъв. Можете да проверите ограниченията за чекиран багаж на Вашата авиолиния. Когато затворите и заключите куфара си, премерете теглото му, за да се уверите, че не надвишава разрешената стойност.

Заредете електронните си устройства

Дори и най-кратките полети могат да отнемат значителна част от деня Ви поради многото допълнителния чакания, през които ще Ви се наложи да преминете. Затова един най-важните ни съвети при пътуване със самолет би бил да заредите електронните си устройства предварително.

Облечете се подходящо

Изберете комфортни дрехи за полета си. Много пътници споделят, че изпитват студ по време на пътуване със самолет. Затова изберете по-едри дрехи и се презастраховайте с едно леко яке.

На летището

Съветваме Ви да планирате пътуването си до летището така, че да пристигнете на терминала поне два часа преди излитането на полета Ви. За Ваше удобство, повечето авиокомпании дават препоръчително време на излитане за всеки свой полет. То ще Ви даде ориентировъчна представа за времето, което би Ви било необходимо, за да преминете през всички процедури преди полета Ви.

Изключително важно е да следвате насоките на авиолинията за времето на чек-ин и часа, в който трябва да сте на изхода (gate) за излитане. Много от пътниците не знаят, че ако не са навреме, авиокомпанията запазва правото си да не ги допусне до полета, без да бъде задължена да им изплати обезщетение.

Чекиране

В случай че не сте се регистрирали по електронен път преди полета си, можете да го направите на гишето на авиокомпанията на самото летище. Проверете на кои гишета се извършва чекирането и се отправете към тях. След като представите личните си документи, представителите на авиолинията ще Ви предоставят бордната Ви карта и ще приемат допълнителния Ви багаж (този, който няма да вземете със себе си на борда).

Проверка за сигурност

След като се сдобиете с бордната си карта, отправете се към терминала за излитащи полети. Една от най-времеемките процедури преди да се качите на самолета ще бъде проверката за сигурност, където ще бъдете сканирани за опасни предмети.

В повечето случаи ще Ви бъде предоставена табла, в която да поставите ръчния си багаж, часовника, колана, обувките, както и всеки друг предмет, който би могъл да съдържа метал. В случай, че пътувате с лаптоп или други електронни устройства в багажа си, Вие ще бъдете помолени да ги извадите преди да продължите напред към скенерите.

Една от причините, поради които Ви съветваме да носите празна бутилка за своя полет е, че бутилките с течности над 100 ml не се допускат през контролната проверка. Това е и причината, поради която е необходимо да поставите всички други течности в контейнери до 100 ml, като всички те трябва да се събират в торба от 1 литър.

Паспортен контрол

Тук граничните служби ще проверят документите Ви за изрядност. Процесът протича много сходно с всяко друго преминаване на граница, но, за щастие, не отнема толкова време.

Терминал за излитащи полети

Когато преминете паспортната проверка, пред Вас най-вероятно ще се разкрият множество магазини, разположени из терминала. В случай че процедурите досега са преминали бързо и безпроблемно, можете да имате време да понапазарувате. Но преди това…

Открийте правилния изход за отвеждане към самолета

На бордната Ви карта ще бъде записан часа, в който пътниците ще бъдат допуснати до борда на самолета. Обикновено това варира между 30 минути и един час преди часа на излитане. Въпреки това Ви съветваме да откриете правилния изход (gate) веднага щом преминете през паспортната проверка. Проверете дали очакваното време на излитане не се е променило. Ако всичко е наред с полета Ви и разполагате с достатъчно време, бихте могли да отпочинете на седалките на изхода или да се разходите и да посетите ресторантите или магазините, разположени на терминала.

Настаняване в самолета

Летищният персонал ще направи съобщение, когато започне процедурата по настаняване. Това най-вероятно ще доведе до образуването на опашка, на края на която повторно ще бъде проверени документите Ви.

Когато влезете в самолета, намерете седалката си и поставете ръчния си багаж под седалката на пътника пред Вас или в багажното отделение над Вас. Закопчайте колана си, изслушайте инструкциите за безопасност и се насладете на преживяването на пътуването със самолет.

След пристигане

След кацането Ви, не забравяйте да вземете багажа си. Вашите документи отново ще бъдат проверени на терминала за пристигащи. В случай че пристигате на голямо летище, опашките могат да бъдат значително по-големи в сравнение с тези преди излитането Ви.

Ако сте чекирали чанти, отправете се към зоната за получаване на багаж. Открийте транспортната лента, на която ще бъде доставен багажът от Вашия полет. След като го получите, отправете се към изхода на терминала и се насладете на престоя си.

Надяваме се, че с това ръководство сме успели да споделим целия си опит за това какво трябва да знаем при пътуване със самолет. На добър път!

Автор – https://skyrefund.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *